Brasilialainen jiujitsu


Brasilialaisten Helio ja Carlos Gracien judosta kehittämä kamppailutyyli. BJJ painottuu vahvasti mattotyöskentelyyn jossa erillaiset lukot ja kuristukset ovat suosittuja tekniikoita. Laji sopii hyvin sekä naisille että miehille ikään tai kuntoon katsomatta. Peruskunto kasvaa harjoitellessa ja innostuneiden on mahdollista myös kilpailla, mutta se ei ole välttämätöntä, jujutsu sopii hyvin myös kuntoilusta ja itsepuolustuksesta kiinnostuneille.
Brasilian jujutsun kilpailuissa, sekä harjoittelussa käytetään ju-jutsu- tai judopukua. Vaikka brasilialainen jujutsu tuli maailmalla tunnetuksi vapaaottelukilpailuiden myötä, poikkeaa se kilpailulajina huomattavasti vapaaottelusta. Kilpailumuotona brasilialaisen jujutsu on painilaji, jossa on tavoitteena saada vastustaja luovuttamaan erilaisilla käsi- ja jalkalukoilla tai kuristuksilla.
Kaikenlaiset lyönnit ja potkut ovat kilpailuissa kiellettyjä. Harjoittelun voi aloittaa ilman erityisiä varusteita tai välineitä. Kun laji tulee tutuksi on hyvä hankkia ju-jutsupuku eli gi. Hyvän puvun saa uutena jopa alle satasella ja ohjaajat neuvovat sen hankinnassa.